Šipak je hranjivo voće bogato vitaminima B i C te je oduvijek cijenjen kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke. Znanstvenici smatraju da bi dnevna doza šipka pomogla pri smanjivanju rizik od srčanih bolesti kod pretilih osoba za 17 posto. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka.
Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva. Djeluje antibakterijski, posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.
Sok od šipka smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja
Sok od šipka ima više antioksidanta nego većina drugih voćnih napitaka, a oni djeluju protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Šipak jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja.
Šipkovo ulje usporava starenje kože i sprječava nastanak bora
Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa i srčanih bolesti, a bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga i promjena raspoloženja.
Uza sve nabrojeno, sok od šipka poboljšava erektivnu funkciju te podiže kvalitetu spermija.
U domaćinstvu šipak možemo koristiti u mnogo svrha, od njega se prave sirupi, likeri, vina, čaj i naravno kolači!
Primjedbe
Objavi komentar