Već 4000 godina limun je nezaobilazan u prirodnom liječenju i kulinarstvu. Bogat je vitaminom C i kalijem, a sadrži i znatne količine magnezija, kalcija i fosfora. Najdragocjenijim sastojcima limuna smatraju se bioflavonoidi - snažni antioksidansi koji sprečavaju razmnožavanje štetnih mikroorganizama, djeluju protuupalno, štite od srčanožilnih bolesti i raka, ublažavaju alergije...
Najbolji prirodni izvori vitamina C
Limun obiluje i pektinom, biljnom vlaknom koje je iznimno važno za probavu te uravnotežuje masnoće i šećer u krvi. Limunska kiselina također potiče probavu i neutralizira druge tjelesne kiseline.
Svježe iscijeđen sok jednog limuna u čaši mlake vode omiljen je prirodni lijek za jačanje imuniteta i “čistač” organizma koji olakšava mršavljenje.
Za osnaživanje protiv virusa i bakterija preporučuje se limunska kura u trajanju od šest tjedana. Osim svježe iscijeđenog limunova soka, za kuru je potreban i limunov ocat. Može se nabaviti gotov, a možete ga i sami napraviti na bazi jabučnog octa.
Ocat s limunom
Ocat s limunom izvrstan je za začin za svježe salate i podloga za marinade, npr. za pripremu ribe.
Limunska kura
Za kuru trebate svaki dan 6 limuna i bočicu od 100 mililitara iz ljekarne. Bočica treba biti od smeđeg stakla, kako bi se limunov sok sačuvao od štetnih utjecaja svjetlosti.
Prije novog punjenja, bočicu isperite vrućom vodom bez sredstava za pranje.
Birajte prirodno
Ako je ikako moguće, koristite kemijski netretirane odnosno neprskane plodove kako biste izbjegli ostatke pesticida. Prije uporabe limune uvijek dobro operite u toploj vodi. Ako niste sigurni da su limuni prirodno uzgojeni, operite ih u vodenoj otopini octa ili sode bikarbone.
Za istiskivanje soka najbolji su limunovi plodovi nasobnoj temperaturi. Najlakše ćete doći do veće količine soka ako prije cijeđenja položite limun na tvrdu plohu i zakotrljate ga nekoliko puta snažnoga pritišćući. Količina soka bit će još obilnija ako limun prije cijeđenja držite u toploj vodi temperature 40-50°C.
Ljekovita esencijaHladnim prešanjem limunove korice dobiva se ljekovito eterično ulje, koje je također dobrodošla prirodna pomoć u sezoni prehlada i jačih viroza.
Limunovo eterično ulje, osim niza drugih tvari, sadrži dosta citrala, tvari koja daje tipičan limunski miris i okus. S obzirom da se citral može proizvesti i sintetički, važno je pri kupnji limunova ulja paziti na to da je prirodne boje i bez umjetnih dodataka.
Kao i sva druga eterična ulja, limunovo ulje je visoko koncentrirana biljna esencija. Zbog snažnog djelovanja koristi se u vrlo malim količinama, u većini slučajeva dovoljno je svega nekoliko kapi. Nikad ga nemojte nerazrijeđenog nanositi na kožu ili sluznicu.
Limunovo ulje suzbija štetne mikroorganizme, a u aromaterapiji je poznato po blagotvornom učinku na mentalno zdravlje - miris limuna poboljšava koncentraciju i raspoloženje. U vodu (npr. u aromalampi ili šalici) dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja limuna i tako “razvedrite” prostor.
Inhalacije s limunovim uljem za dišne tegobeZakuhajte 7,5 dcl vode da zavrije, a potom neka se ohladi na podnošljivu toplinu, ali tako da se još isparava (budite oprezni u određivanju podnošljive topline jer inhaliranje vrelom parom može uzrokovati opekline lica i sluznica dišnih putova).
Prije inhaliranja dodajte u vodu 1 žličicu soli i 5 kapi limunova ulja. Inhalirajte tri puta na dan, tako dugo dok se voda ne ohladi toliko da se više ne stvara para.
Najbolji prirodni izvori vitamina C
Limun obiluje i pektinom, biljnom vlaknom koje je iznimno važno za probavu te uravnotežuje masnoće i šećer u krvi. Limunska kiselina također potiče probavu i neutralizira druge tjelesne kiseline.
Svježe iscijeđen sok jednog limuna u čaši mlake vode omiljen je prirodni lijek za jačanje imuniteta i “čistač” organizma koji olakšava mršavljenje.
Za osnaživanje protiv virusa i bakterija preporučuje se limunska kura u trajanju od šest tjedana. Osim svježe iscijeđenog limunova soka, za kuru je potreban i limunov ocat. Može se nabaviti gotov, a možete ga i sami napraviti na bazi jabučnog octa.
Ocat s limunom
Ocat s limunom izvrstan je za začin za svježe salate i podloga za marinade, npr. za pripremu ribe.
Limunska kura
Za kuru trebate svaki dan 6 limuna i bočicu od 100 mililitara iz ljekarne. Bočica treba biti od smeđeg stakla, kako bi se limunov sok sačuvao od štetnih utjecaja svjetlosti.
Prije novog punjenja, bočicu isperite vrućom vodom bez sredstava za pranje.
Birajte prirodno
Ako je ikako moguće, koristite kemijski netretirane odnosno neprskane plodove kako biste izbjegli ostatke pesticida. Prije uporabe limune uvijek dobro operite u toploj vodi. Ako niste sigurni da su limuni prirodno uzgojeni, operite ih u vodenoj otopini octa ili sode bikarbone.
Za istiskivanje soka najbolji su limunovi plodovi nasobnoj temperaturi. Najlakše ćete doći do veće količine soka ako prije cijeđenja položite limun na tvrdu plohu i zakotrljate ga nekoliko puta snažnoga pritišćući. Količina soka bit će još obilnija ako limun prije cijeđenja držite u toploj vodi temperature 40-50°C.
Ljekovita esencijaHladnim prešanjem limunove korice dobiva se ljekovito eterično ulje, koje je također dobrodošla prirodna pomoć u sezoni prehlada i jačih viroza.
Limunovo eterično ulje, osim niza drugih tvari, sadrži dosta citrala, tvari koja daje tipičan limunski miris i okus. S obzirom da se citral može proizvesti i sintetički, važno je pri kupnji limunova ulja paziti na to da je prirodne boje i bez umjetnih dodataka.
Kao i sva druga eterična ulja, limunovo ulje je visoko koncentrirana biljna esencija. Zbog snažnog djelovanja koristi se u vrlo malim količinama, u većini slučajeva dovoljno je svega nekoliko kapi. Nikad ga nemojte nerazrijeđenog nanositi na kožu ili sluznicu.
Limunovo ulje suzbija štetne mikroorganizme, a u aromaterapiji je poznato po blagotvornom učinku na mentalno zdravlje - miris limuna poboljšava koncentraciju i raspoloženje. U vodu (npr. u aromalampi ili šalici) dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja limuna i tako “razvedrite” prostor.
Inhalacije s limunovim uljem za dišne tegobeZakuhajte 7,5 dcl vode da zavrije, a potom neka se ohladi na podnošljivu toplinu, ali tako da se još isparava (budite oprezni u određivanju podnošljive topline jer inhaliranje vrelom parom može uzrokovati opekline lica i sluznica dišnih putova).
Prije inhaliranja dodajte u vodu 1 žličicu soli i 5 kapi limunova ulja. Inhalirajte tri puta na dan, tako dugo dok se voda ne ohladi toliko da se više ne stvara para.
Primjedbe
Objavi komentar